Shopping som självskadebeteende

Självskadebeteenden kan komma i många olika former. Det första många kommer att tänka på är att skära sig, slå sig själv eller att bränna sig. Men det finns en annan typ av självskadebeteende som inte är lika uppenbart – shopping. Alla behöver handla saker ibland, men shopping som självskadebeteende innebär ofta att man handlar överdrivet mycket saker man inte behöver, och som kostar väldigt mycket pengar.

Det är inte ovanligt att de som shoppar som självskadebeteende hamnar i svåra ekonomiska problem. De tar lån efter lån och handlar på kredit och avbetalning. Som tur är går det att samla lån och krediter i ett större lån för att det inte ska kosta lika mycket i ränta och avgifter varje månad, men det kan ändå bli en stor utgift.

Vad är självskadebeteende?

Alla människor upplever ångest, nedstämdhet, oro och ilska då och då. Men för vissa människor kan dessa känslor i perioder bli överväldigande. Då kan fysisk smärta bli ett sätt att hantera den psykiska smärtan. Det kan kännas lugnande – i alla fall för stunden. Det finns även en risk att handlingen i sig skapar mer ångest, skam eller en känsla av misslyckande, vilket leder till en ond spiral av negativitet och självskadebeteende.

Självskadebeteende är ett tecken på att någon mår väldigt dåligt, oavsett hur de skadar sig eller förstör för sig själva. De som skadar sig själva gör det inte för att de vill ha uppmärksamhet. Det görs för att lindra starka känslor av ångest, sorg eller ilska. Den gemensamma nämnaren för de som skadar sig själva är att de försöker att må bättre. Olika typer av psykisk ohälsa är vanligt, bland annat depression.

Vem kan drabbas?

Många associerar självskadebeteende med tjejer i tonåren och tror att det inte kan drabba vuxna. Det stämmer dock inte. Faktum är att det drabbar människor i alla åldrar, oavsett ålder, kön och etnicitet. Enligt 1177.se har omkring 4% av alla vuxna skadat sig själva någon gång när de mått dåligt.

Det är ofta svårare att upptäcka ett självskadebeteende hos vuxna. Att missbruka alkohol och narkotika är mer uppenbart än att shoppa. Men att shoppa när man inte har råd kan förstöra mycket under en lång tid framöver. Någon som shoppar för att döva smärtan gör det även när de inte har råd, vilket kan leda till betalningsanmärkningar. Det kan till exempel innebära att de inte får ta lån till att köpa en bostad eller skaffa abonnemang till telefonen själva.

Bryta ett självskadebeteende

Det viktigaste någon med ett självskadebeteende kan göra är att förändra sin situation. På lång sikt handlar det om att lära sig hantera svåra känslor och se och förstå att man inte kan påverka allt som orsakar smärta.

I den akuta situationen när det är som jobbigast gäller det att snabbt bryta mönstret och distrahera sig med något som ändrar sinnesintrycken. Det kan vara att gå ut och gå en snabb promenad, ta en kalldusch, städa, pyssla med något, se en film eller få någon slags fysisk kontakt. Att få massage eller bli kittlad kan ofta snabbt förändra sinnesstämningen.

Det finns bra hjälp att få för de som söker hjälp för sitt självskadebeteende, och de flesta kan sluta skada sig själva och leva ett fungerande liv.

Lämna en kommentar