Hur hjälper man någon med en depression

Om man har en vän eller en familjemedlem som lider av en depression så finns det saker som man kan göra för att hjälpa den personen så att personen får det lite lättare. Det är inte alltid så lätt att upptäcka om någon lider av en depression, om personen själv inte berättar. Dock finns det vissa tecken som man kan se som utomstående som exempelvis att personen inte har någon energi att göra något, har svårt att sova, humörsvängningar, ätstörningar eller att personen drar sig undan. Även om fler personer idag är öppna med att de är deprimerade så är det fortfarande många som inte vill tala om det. Därför bör man försiktigt ställa lite frågor som får personen att berätta hur denne mår.

Om man vill hjälpa någon som lider av en depression är det viktigt att man lyssnar på personen. Man behöver också lära sig att försöka förstå varför personen inte klarar av att göra vardagliga ting, som man själv inte har några problem med att utföra. Det finns alltid någon underliggande orsak till att en person är deprimerad och att prata om detta kan få personen att må lite bättre, även om det inte går att göra så mycket åt orsaken.

 

Hjälpa person med en depression

Utöver att lyssna är det bra om man kan få personen som lider av en depression att bli mer aktiv så att personen för en stund kan tänka på något annat. Man kan exempelvis gå ut på promenader, gå på bio, träna på gymmet eller göra något annat som skingrar tankarna en stund. Hemma kan man se på en film tillsammans, lyssna på musik, spela ett spel eller laga mat. Genom att göra saker tillsammans ger man personen en chans att kunna fokusera på något annat en stund.

Som tidigare nämnts är det viktigt att man tar sig tid att lyssna och vara förstående. Man kan peppa och uppmuntra men det ska vara på en skälig nivå så att det inte får en motsatt effekt. Man ska absolut inte vara dömande och försöka få en person som är deprimerad att ”rycka upp sig” eller ”skärpa till sig”, eftersom detta kan göra att personen tappar tron på sig själv än mer.

Som anhörig eller som nära vän kan det vara bra att läsa på om depressioner och försöka lära sig så mycket som möjligt om området så att man förstår vad en depression handlar om. Det gör också att man får en större förståelse för en person som har tappat gnistan och som blivit mer tillbakadragen. Det är viktigt att man inte tappar humöret utan istället försöker ha ett glatt och öppet sinne då man ska hjälpa någon som lider av en depression. En depression kan pågå under en kortare eller en längre tidsperiod och vid det senare kan det vara bra att uppmuntra personen att söka professionell hjälp, om inte det redan har gjorts tidigare.

Lämna en kommentar