Hur hjälper man någon med en depression

Om man har en vän eller en familjemedlem som lider av en depression så finns det saker som man kan göra för att hjälpa den personen så att personen får det lite lättare. Det är inte alltid så lätt att upptäcka om någon lider av en depression, om personen själv inte berättar. Dock finns det vissa tecken som man kan se som utomstående som exempelvis att personen inte har någon energi att göra något, har svårt att sova, humörsvängningar, ätstörningar eller att personen drar sig undan. Även om fler personer idag är öppna med att de är deprimerade så är det fortfarande många som inte vill tala om det. Därför bör man försiktigt ställa lite frågor som får personen att berätta hur denne mår.

Om man vill hjälpa någon som lider av en depression är det viktigt att man lyssnar på personen. Man behöver också lära sig att försöka förstå varför personen inte klarar av att göra vardagliga ting, som man själv inte har några problem med att utföra. Det finns alltid någon underliggande orsak till att en person är deprimerad och att prata om detta kan få personen att må lite bättre, även om det inte går att göra så mycket åt orsaken.

 

7 sätt att hjälpa en person med en depression

 

1. Få personen att bli mer aktiv

Utöver att lyssna är det bra om man kan få personen som lider av en depression att bli mer aktiv så att personen för en stund kan tänka på något annat. Man kan exempelvis gå ut på promenader, gå på bio, träna på gymmet eller göra något annat som skingrar tankarna en stund. Hemma kan man se på en film tillsammans, lyssna på musik, spela ett spel eller laga mat. Genom att göra saker tillsammans ger man personen en chans att kunna fokusera på något annat en stund.

 

2. Lyssna på den sjuke

Som tidigare nämnts är det viktigt att man tar sig tid att lyssna och vara förstående. Man kan peppa och uppmuntra men det ska vara på en skälig nivå så att det inte får en motsatt effekt. Man ska absolut inte vara dömande och försöka få en person som är deprimerad att ”rycka upp sig” eller ”skärpa till sig”, eftersom detta kan göra att personen tappar tron på sig själv än mer.

 

3. Förstå vad som försiggår och ha tålamod

Som anhörig eller som nära vän kan det vara bra att läsa på om depressioner och försöka lära sig så mycket som möjligt om området så att man förstår vad en depression handlar om. Det gör också att man får en större förståelse för en person som har tappat gnistan och som blivit mer tillbakadragen. Det är viktigt att man inte tappar humöret utan istället försöker ha ett glatt och öppet sinne då man ska hjälpa någon som lider av en depression. En depression kan pågå under en kortare eller en längre tidsperiod och vid det senare kan det vara bra att uppmuntra personen att söka professionell hjälp, om inte det redan har gjorts tidigare.

 

4. Få personen att skaffa professionell hjälp

Du kan inte göra allt, så se till att personen som är deprimerad skaffar professionell hjälp. Ett psykologbesök någon gång i veckan kan vara en god idé. När personen som mår dåligt besökt psykologen kan du gemensamt med denna gå igenom vad som har sagts, så att ni tillsammans kommer närmare varandra.

Hur depression fungerar i detalj kan du läsa mer om här.

 

5. Hjälp personen med vardagliga sysslor

Om du känner en person som är deprimerad har du säkert vetskap om att det kan bli stökigt i hemmet ibland, och ibland kan den deprimerade inte orka göra rutinsaker som att gå till affären och handla. Om du inte har tid att hjälpa den sjuke med alla sysslor, se då åtminstone till att någon annan hjälper till.

 

6. Bjud in den sjuke att göra saker

Det är viktigt att du inkluderar den deprimerade i saker, även om denne inte orkar följa med. Att exempelvis bjuda in den deprimerade till en fest är en bra idé, och om han kommer är det viktigt att du tycker det är okej att han lämnar festen tidigare ifall att han inte orkar med att vara där tills festen är slut.

 

7. Håll kontakten

Det är vanligt att deprimerade inte klarar av eller ens tänker på att hålla kontakten med dig. Då är det ditt ansvar att försöka hålla kontakten, om den sjuke skulle glömma bort eller inte klara av det. Den deprimerade blir säkert jätteglad om du väljer att ringa eller skicka ett textmeddelande till och från, så att den sjuke vet att hon inte är ensam.

Lämna en kommentar