Vad ska man göra vid en panikattack eller ångestattack

Om man hamnar i situationer som gör att man mår dåligt som exempelvis då man ska åka buss, gå över ett torg, handla i en butik eller utföra något annat så kan det bero på att man lider av ett paniksyndrom. Det finns många som får ångest eller panik då de ska göra något som de inte känner sig bekväma med som exempelvis ställa sig upp för att tala inför många människor eller befinna sig på platser där det är mycket folk. Dessa paniksyndrom kan visa sig på olika sätt som exempelvis att man börjar skaka, får ont i magen, börjar stamma eller till och med svimmar.

Dessa panikattacker kanske uppstår vid enstaka tillfällen, på grund av olika orsaker, men kan också vara något som uppstår återkommande, vanligtvis inför samma situationer. Om det inträffar regelbundet att man får panikattacker ska man uppsöka en läkare som kan hjälpa till med att ställa en diagnos så att man kan få rätt behandling för sina besvär.

 

När man får en panikattack

En panikattack kan komma plötsligt och helt oväntat och när det inträffar bör man snarast försöka att lugna ned sig genom att andas djupt. Man ska också intala sig själv att det kommer att gå över om en liten stund. Sitter man på en buss så bör man inte kliva av vid nästa hållplats utan istället försöka hålla ut tills attacken går över. Genom att motstå panikattacken så skapar man inte ett beteende som innebär att man flyr från platser där man känner sig obekväm, vilket kan innebära att man utvecklar ett motstånd till att besöka dessa platser senare, vilket kan förvärra situationen. Om man får en svår panikattack kan det hända att man får svårt att klara sig ur situationen själv, exempelvis om man börjar skaka svårt eller om man till och med svimmar. Då kommer man sannolikt att få hjälp av andra personer runt omkring och bli ledd till en plats där man kan sitta ned och andas ut. Har man fått en diagnos för paniksyndrom bör man informera personer som hjälper en så att de inte tror att man är fysiskt sjuk och behöver läkarvård.

 

När man känner att en panikattack är på gång

Om man upplever att man är på väg att börja få en panikattack eller en ångestattack kan det vara bra att försöka sysselsätta sig med något som skingrar tankarna. Kanske ta ett träningspass, leka med hunden, ta en promenad eller sätta på sin favoritfilm på tv:n. Detta är förstås bara lekmannaförslag och inte professionella råd som kan jämföras med ett läkarutlåtande. För att få den bästa rådgivningen kring hur man ska bete sig för att mildra symptomen vid en panikattack bör man konsultera en läkare. En läkare kan även ge en diagnos, skriva ut läkemedel som kan lindra panikkänslorna men också rekommendera olika behandlingar som man kan genomgå.

Panikattacker kan vara så pass allvarliga så att den som utsätts för en panikattack till och med kan få fysisk smärta eller hjärtklappning. Det gör att en panikattack i vissa fall kan misstolkas för ett sjukdomsfall.

Lämna en kommentar