Hur kommer man ur en depression

Om man lider av en depression så kan det för många vara en tuff utmaning att orka med att hantera vissa saker i vardagen. För många är det ett stort projekt att bara komma ur sängen på morgonen medan andra kanske har det svårt att klara av de påfrestningar som finns på arbetet. Det finns professionell hjälp som man kan få hos en läkare som kan föreslå olika behandlingsmetoder eller skriva ut medicin som lindrar depressionen.

Att ta sig ur en depression kan ta tid och därför behöver man hitta olika sätta att klara av sin vardag så att man får en viss balans i livet. Om man lider av en allvarlig depression kan det vara till stor hjälp om man har någon som kan hjälpa till med vissa vardagliga ting som man har svårt att klara av själv, som exempelvis att handla.

Nedan följer några lekmannatips över hur man kan ta sig ur en depression på egen hand.

 

Att ta sig ut en depression

 • Undvik stress
  Det är viktigt att man inte stressar upp sig över saker som väntar på att bli utförda. Det kan handla om allt från att man behöver tvätta, städa och handla till att betala räkningar. Det är bättre att försöka slå bort alla tankar på allt som behöver göras och istället fokusera på en sak i taget. Ingenting blir bättre av att man stressar upp sig över ogjorda saker utan istället är det bättre att utföra saker i den takt som man orkar. Sedan kan man glädjas över att man har prickat av en uppgift i listan innan man fokuserar på nästa.
 • Aktivera sig
  Det är bra om man försöker att aktivera sig så mycket som möjligt så att man får annat att tänka på. Att ta en promenad, gå ut och springa, åka och fiska eller göra något annat roligt som man tycker om kan hjälpa till att skingra tankarna men också göra så att man sover bättre på nätterna.
 • Hitta en vän
  Det kan också vara värt mycket att försöka hitta en vän som förstår hur man mår. Det finns massor av personer som har varit deprimerade och som vet hur man känner sig och mår. Det underlättar väldigt mycket att kunna prata av sig med någon som också kanske har en del tips och råd att bidra med. Idag finns det stödföreningar som man kan kontakta men det går också att hitta vänner på olika forum som vänder sig till personer som är deprimerade.
 • Informera
  Det kan vara bra att informera sin arbetsgivare om sin nuvarande livssituation så att de får en förståelse för att du kanske inte kan prestera 100 procent på arbetet. Om det är möjligt så är det bättre att gå till arbetet och arbeta än att vara hemma ensam och sjukskriven.
 • Avstå från alkohol
  Även om alkohol kanske får dig att glömma bort dina besvär under en kväll så kommer ångesten att vara betydligt värre nästkommande dag. Alkohol och depressioner är ingen bra kombination och därför bör man avstå från alkohol då man är deprimerad.

Lämna en kommentar